måndag 5 december 2016

Jag har alltid varit en toffel.

Intresset för tofflor eller galoscher har alltid funnits, och då menar jag inte sådana man kissar på eller tar på sig när det regnar. Min far har minst två av dessa fartvidunder på sjön i sina samlingar. En värdsrekordbåt och en knäbåt. Jag tror också att det står en gammal tvåcylindrig König- motor någon stans. Dessa båtar var uteslutande byggda i plywood under denna tidsepok. Dröm om min förvåning när jag hittade en galosch på blocket tillverkad i glasfiber och till råga på allt fabriksny! Annonsen var publicerad 17 minuter tidigare och jag kastade mig på luren. Ingångsvärdena var trevliga som det var men det blev snart ännu coolare.

 Båttilverkaren Marieholms bruk , med ett flertal legendariska motor och segelbåtar på programmet, kanske mest känd är nog IF- båten, en internationell folkbåt i plast, gav sig in i racerbåtssvängen. Man byggde helt enkelt en traditionel racer-galosch men i plast. Tyvärr blev det ingen försäljningssuccé och skälet var att den blev lite tyngre än sin förebild i trä. I båtracing är vikt allt, och man la ganska omgående ner tillverkningen.

Annonsören till blocketbåten hade i ungdomen kört två av dessa båtar, intressena förändrades och han sålde båtarna. För fyra år sedan gick Marieholms Bruk slutligen i konkurs efter ett flertal dåliga år, omstarter och nya ägare. Alla brukets båtformat skulle nu säljas på aktion. Annansören, som bor nästgårds mindes sin ungdoms äventyr och fick för sig att försöka köpa racerbåtsformen på aktionen.
Efter timmar av letande i de stora magasinen fick man ge upp letandet, formarna var borta. Plötsligt dyker en trokänare upp som jobbat på Marieholms i hundra år. Han rådfrågas. Var formarna tagit vägen visste han inte men däremot var det fanns ett fabriksnytt demoskrov som använts vid lanseringen. Nytt, aldrig sjösatt och gömt på vinden! Annonsören lyckades ropa in båten och nu var den alltså till salu! 
TROR NI ATT OLLE KUNDE LÅTA BLI ATT KÖPA? 

Bilden från Blocket- annonsen , kanske inte världens bästa, men jag slog till utan att se den IRL. 

Fabriksny! Inte undra på att killen blev nerringd! 


En så kallad trepunktare. I hög hastighet är det bara de två tofflorna på sidorna och ett propellerblad som är i vattnet.


Båten fanns givetvis i det mörkaste Småland eller närmare bestämt i Värnamo. Far och bror hade vänligheten att hämta hem Marieholmaren på väg ner till Ljungby och den årliga Ford marknaden.


Ser ni något som saknas? En gräddvisp kanske? Lugn bara lugn, det kommer.





1 kommentar: